Column 9 | volle zalen

Voor velen is fotografie een hobby. Dat was het in mijn kindertijd voor mij ook. Ik liep namelijk al op 10 jarige leeftijd met een fototoestel rond en in die tijd hadden we nog geen mobiele telefoons, laat staan dat deze konden fotograferen, fotografie was immers nog geheel analoog. Nee, ik speel voor de hobby in een bandje en doe mijn uiterste best om als drummer een positieve bijdrage te leveren. Even voor de duidelijkheid, ik kan eigenlijk niet drummen, maar het voldoet en het levert een heleboel ontspanning op. Dit soort bandjes zijn er bij de vleet, kroegen puilen uit om deze te zien. Twee glazen bier in de hand en de rug gekeerd naar de “talentvolle” instrument bespelende dames en heren. Tot mijn grote verbazing is een lokatie aanzienlijk minder gevuld met publiek als er een paar geweldige jazzmusici het podium betreden. Met als gevolg dat we steeds minder kunnen genieten van echte musici, die hun hele leven investeren om dat niveau te bereiken.

Zo hebben we onlangs het tweede seizoen van “het Perfecte Plaatje” gehad. Ik moet bekennen dat ik niet alle afleveringen heb bekeken, want dat is niet vol te houden. Ik begrijp niet dat zo’n slecht programma geprogrammeerd wordt. Voor mij stof tot nadenken! Vele tientallen jaren geleden was het zo dat als iedereen mijn werk mooi vond, ik me dan af ging vragen wat ik niet goed deed. Dat kan namelijk alleen als het middelmatig is, want middelmaat verkoopt, dus tijd om wakker te worden en aan jezelf te werken.

Het irritante is, dat wanneer er eindelijk iets van niveau geprogrammeerd wordt ik de wekker moet zetten, omdat ik voor die tijd al op de bank in slaap ben gevallen. Gelukkig kunnen we bijna alles terugkijken op een zelf gekozen moment via internet, TOP! 

Tegenwoordig is het zo, dat wanneer je de meeste volgers, vriendjes, likes, views, blogs, oh sorry dat is ouderwets, vlogs hebt, je dan de held bent. Jammer voor de betreffende personen dat ze na het lezen van deze column beseffen dat zij echt tot de middelmaat behoren. Natuurlijk interesseert dat de persoon in kwestie geen lor, want het draait om de poen. Wel zou ik deze personen willen vragen, om hun capsones voor zich te houden. Voordat we het weten gaat al het aanstormende talent denken dat het zo moet. Slecht voorbeeld doet immers slecht volgen. Mijn advies aan RTL, haal die rotzooi van de buis, programmeer niveau op een tijdstip dat ik geen wekker hoef te zetten. Laat de bekende Nederlanders met rust! Laat ze doen waar ze echt goed in zijn en laat ze hun hobby behouden! Misschien dat ons artistieke niveau dan stijgt en jazzmusici weer eens voor een volle zaal mogen spelen.