biografie

Dag, ik ben Alex. Opgegroeid in Lichtenvoorde en na veel omzwervingen neergestreken met Saskia op ’t Bildt in Noord West Friesland. Mijn liefde voor mensen is groot, ik houd van het gesprek en dat is de basis voor al mijn ontmoetingen. Het vastleggen van de ontmoeting is voor mij een manier van leven. Samen met u wordt onze ontmoeting  een unieke beleving.

alex vreeman portretfotografie

Naast meer dan 30 jaar fotograferen in opdracht, werk ik nu vooral autonoom. Mijn portretten ontstaan als resultaat van een ontmoeting. Ik spreek liever over een afbeelding van een gelaat dan over een portret. Een afbeelding van een gelaat wordt mij door u op een bepaald moment gegeven. Uw participatie tijdens het proces is noodzakelijk en het eindresultaat van onze ontmoeting is bij aanvang een open vraag.

Alex Vreeman_Mobiele studio_atelier

Wij beschikken over een mobiele studio waarin ik de meeste ontmoetingen vastleg. Het is onze kleinste daglicht studio ooit, echter zeker de mooiste. Eigenlijk zit u in een witte softbox op wielen, waar ik het licht helemaal naar mijn hand kan zetten en een situatie creëer om een afbeelding van een gelaat vast te leggen. De beperkte ruimte dwingt mij om creatief te zijn en zorgt voor een maximale uitdaging. Het is ook onze expositie ruimte.

historie

Fotografie is mij met de paplepel ingegoten, mijn vader Hans Vreeman en opa waren ook fotograaf. Mijn vader had samen met mijn moeder een fotostudio voor publieksfotografie in Lichtenvoorde (Achterhoek). Na het volgen van verschillende fotografie opleidingen en het lopen van stages en assistentschappen ben ik als opvolger in 1994 bij mijn ouders in het bedrijf gestapt. Helaas overleed mijn vader dat jaar veel te jong op 54 jarige leeftijd, Ik was toen 26 jaar. Samen met mijn moeder runde ik de publieksstudio nog tot 1997. Vanaf 1998 schakelde ik volledig over op reclame en industriële fotografie. Voordat ik toetrad bij mijn ouders, werkte ik als fotograaf in de reclame fotostudio van Gerard Dubois. Tijdens een burn-out (2005-2008) besefte ik dat mijn grootste passie het ontmoeten van mensen is. Sindsdien ben ik me volledig gaan richten op het vastleggen daarvan. In 2024 voltooide ik de Master Kunsteducatie aan de Hanzehogeschool in Groningen, waar ik mij verder ontwikkelde als kunstenaar, onderzoeker en educator.